Fakta om Turkiet

49 intressant fakta om Turkiet

För många väcker Turkiet tankar om vackra landskap, fantastisk mat och livliga marknader. Men landet är så mycket mer än så. Bakom dess fasad rymmer nämligen en fascinerande historia full med religiösa och litterära figurer, inbördeskrig samt en mängd olika kulturer som sträcker sig flera årtusenden tillbaka i tiden. Vi listar 49 intressant fakta, om detta anrika land, som kanske kommer att förvåna dig.

Fakta #1. Turkiet är världens största exportland av valnötter.

Fakta #2. År 1502 utnämndes Istanbul till världens mest befolkade stad.

Fakta #3. Jultomten föddes i Patara, Turkiet. Helgonet Saint Nicholas, som anses vara den främsta inspirationskällan bakom jultomten, var känd för sin generositet då han brukade ge gåvor till de fattiga. Till vardags arbetade han som grekisk kristen biskop i staden Myra i Lykien (en provins i den bysantinska Anatolien).

Fakta #4. Turkiet är födelseplats åt en rad historiska figurer såsom Aisopos, aposteln St. Paulus och Homeros. Aisopos (cirka 620–564 f. Kr.) var en grekisk historieberättare, mest känd för sina fabler. Homeros (cirka 750-650 f. Kr.) var en författare till de klassiska eposen Illiaden och Odyssén som räknas till de äldsta bevarade litteraturverken från antikens Grekland. St. Paulus (3-67 e. Kr.) var en apostel som spred Jesus ord och ska ha grundat flera kyrkor i Minde Asien och Europa.

Fakta #5. Turkiska är landets officiella språk, men det finns ett dussintal minoritetsspråk i Turkiet.

Fakta #6. ”Adam” betyder ”man” på turkiska.

Fakta #7. Istanbul är Europas enda stad som sträcker sig över två kontinenter (Europa och Asien). 97% av Turkiets yta ligger i Asien och endast 3% i Europa.

Fakta #8: Trots att den kända huvudbonaden fezen har asiatiska rötter, så är det ytterst ovanligt att turkar numer bär dessa. Fezen bannlystes faktiskt år 1925 som ett avståndstagande från det Osmanska rikets kultur.

Fakta #9. Tulpaner introducerad till Europa av turkiska köpmän under 1500-talet.

Fakta #10. Jungfru Marias hus i Efesos anses vara den första kyrkan tillägnad Jungfru Maria och vördas av såväl kristna som muslimer.

Fakta #11. Två av världens underverk är belägna i Turkiet: Artemistemplet i Efesos samt Mausoleet i Halikarnassos.

Fakta #12. I mer än 2 000 år var Istanbul Turkiets huvudstad under tre olika imperiers styren: det romanska riket, det bysantinska riket samt det osmanska riket.

Fakta #13. Det första kända universitetet i världen låg i Harran (belägen i sydvästra Turkiet).

Fakta #14. Fler än tio av Unescos världsarv är belägna i Turkiet.

Fakta #15. Turkiet hör till de första länderna i världen som gav kvinnor rösträtt (år 1934). Landet var före både USA och majoriteten av de Europeiska länderna.

Fakta #16. Enligt Första Moseboken, strandande Noaks ark på berget Ararat.

Fakta #17. Den första mannen att någonsin flyga hette Hezarfen Ahmet Celebi och var från Turkiet. Han skapade de grundläggande formerna av dagens flygplansvingar vilka han flög med över Bosporen (ett sund vid Istanbul) under 1600-talet.

Fakta #18. En av världens första och mest precisa världskartor tillverkades av den berömda turkiska kartografen Piri Reis under 1500-talet.

Fakta #19. Turkiets landyta är något större än den amerikanska delstaten Texas (783, 356 kvadratmeter).

Fakta #20. Oljebrottning är Turkiets nationalsport.

Fakta #21. Turkiet har en stark tillverkningsindustri. Landet tillverkar och exporterar bland annat bilar, flygplan, elektronik, kläder och textilier.

Fakta #22. På grund av sitt läge, där två jordplattor möts, är Turkiet  ett av världen mest jordbävningsdrabbade länder.

Fakta #23. Den högsta punkten i Turkiet är berget Ararat på 5137 meter.

Fakta #24. S:t Peterskyrka i Antakya, anses vara världens första kyrka byggd av en människa.

Fakta #25. Turkiet var det första landet att introducera kaffe till Europa under 1400-talet.

Fakta #26. Turkiet har en omfattande kustlinje, den är närmare bestämt 1,650 km lång (samma distans som mellan Paris och Berlin).

Fakta #27. Batman är namnet på en stad i Turkiet.

Fakta #28. De flesta turkar hade inte efternamn fram till år 1934.

Fakta #29. En svart pil är målad på de flesta allmänna byggnader i Turkiet vilka alla pekar mot Meka – en vallfärdsort för muslimska pilgrimer.

Fakta #30. År 1503 överlämnade Leonardo da Vinci planer för ett brobygge över Bosporen. Bygget blev aldrig av.

Fakta #31. Det finns över 170 universitet i Turkiet (Storbritannien har 120 stycken).

Fakta #32. Turkisk mat räknas som en av de tre mest kända och distinkta matkulturerna i världen.

Fakta #33. Turkiets alfabet är en variant av det latinska och innehåller varken bokstäverna ”x” eller ”q”. Alfabetet grundades på initiativ av Mustafa Kemal Ataturk – landets första president efter att Turkiet blivit en sekulariserad republik år 1923.

Fakta #34. Det första kända universitet i världen är belägen i Harran, sydöstra Turkiet.

Fakta #35. 99% av Turkiets befolkning är muslimer.

Fakta #36. Turkiet har 82 693 moskéer.

Fakta #37. Turkiet rankas som den sjätte mest populära turistdestinationen i världen.

Fakta #38. Grundaren av det moderna Turkiet, Mustafa Kemal Ataturk, är född i Grekland.

Fakta #39. Den egyptiska drottningen Kleopatra ska ha fått den turkiska staden Alanya i bröllopspresent av den romerske kejsaren Marcus Antonius.

Fakta #40. Den första kvinnliga piloten var turkiskan Sabiha Gocken. Hon var adoptivdotter till Mustafa Kemal Ataturk.   

Fakta #41. Uppenbarelseboken (även känd som Joannes uppenbarelse) nämner sju kyrkor som alla är belägna i Turkiet: Efesos, Izmir, Pergamon, Thyatira, Sardes, Filadelfia och Laodikeia.

Fakta #42. I Turkiet tilltalar man inte de äldre vid namn, utan istället genom epiteter utav vördnad och respekt.

Fakta #43. Fler journalister är fängslade i Turkiet än i något annat land i världen.

Fakta #44. Turkiet har, efter London, världens äldsta tunnelbanesystem – Istanbul tunnel. Tunneln invigdes år 1875.

Fakta #45. Det trojanska kriget ägde rum i Troja, Turkiet. En trästaty av den trojanska hästen finns idag rest i den antika staden.

Fakta #46. Världens äldsta och mest kända religiösa byggnad uppskattas vara Göbekli Tepe (isterbuksskullen), belägen i sydöstra Turkiet. Byggnaden är cirka 12 000 år gammal.

Fakta #47. Värnplikt är obligatoriskt för varje frisk, manlig turkisk medborgare i landet. Turkiet erkänner inte vapenvägran och erbjuder heller inget annat civilt alternativ.

Fakta #48. Ataturk betyder ”turkarnas fader”, och är ett smeknamn som tilldelades Turkiets landsfader Mustafa Kemal Ataturk år 1934.

Fakta #49. Patari Plaji i Turkiet är en 18 km lång strand som ofta används som inspelningsplats för att spela in ökenscener.

49 intressant fakta om Turkiet