Att göra i Marmara regionen/Istanbul

Marmara regionen & Istanbul

Marmara regionen är den minsta av Turkiets sju geografiska områden men det mest tätbefolkade. Det beror till stor del på att Istanbul ligger här. Staden är nämligen landets mest befolkade stad. Städerna som ligger runt Marmara trakten representerar tillsammans flera tusen år av historia med intressanta kulturer. Städerna som ingår i Marmara regionen är följande: Edirne, Tekirdaǧ, Kırklareli, Istanbul, Kocaeli, Sakarya, Bilecik, Yalova, Bursa, Çanakkale och Balıkesir. Oavsett vilken av dessa städer du väljer att besöka så kommer du att finna många intressanta sevärdheter.

Edirne
I norr hittar du Edirne som är en magnifik stad med osmansk arkitektur. Edirne har även varit huvudstad under Osmanska riket. Stadens mest uppmärksammade sevärdhet är Selimiyemoskén som byggdes av den berömda arkitekten Mimar Sinan mellan åren 1569-1579. Andra sevärdheter man bör besöka är Edirne museet, Turkiskt & Islamiska Konstmuseet, inomhus basaren Ali Paşa samt Shopping Centret Selimiye. Edirne är även känt för en oljebrottningsfestival som anordnas i Kırkpınar varje år. Eftersom det är något av en unik attraktion så brukar den locka många besökare.

Bursa
År 1335 blev Bursa den första osmanska huvudstaden och den förblev så ända fram till 1363 då den ersattes av Edirne. Även i Bursa finns det många sevärdheter såsom Arkeologiska museet, Bursa Stadsmuseum, Atatürk museet samt Cumalıkızık (en levande osmank by). Staden är även känd för sin vinterturism med skidorten Uludaǧ samt att man här kan finna många termal-badanläggningar.

Canakkale
Från Çanakkale tar det cirka en halvtimme att ta sig till Truva (mer känt som Troja). Det tar också en halvtimme att ta sig till slagfältet Gelibolu (Gallipoli). Missa inte Sjöfartsmuseet som ligger på strandpromenaden i stan!

Istanbul
”If the earth was a single state, Istanbul would be its capital.” – Napoleon Bonaparte.

Napoleon är inte ensam om att beskriva Istanbul med beundran, det är många som har försökt återge stadens skönhet i ord men det är inte förrän man vandrar genom stadens historiska gator och får uppleva dess dynamiska atmosfär som man verkligen förstår varför Istanbul är så uppskattat. När man väl har upptäckt stadens mystiska skönhet blir man som förtrollad.

Stadens belägenhet har varit viktig under historiens gång för dess utveckling. Istanbul har nämligen kommit att bli en av världens största metropoler. Det är här väst möter öst, dåtid möter nutid och det moderna möter det traditionella.

Istanbul är känt för att vara den enda staden i världen som ligger mellan två kontinenter; Europa och Asien. Den europeiska halvan delar sig i sin tur i den gamla respektive nya delen. I den gamla delen av staden hittar man de mest populära sevärdheterna och mycket av stadens historia medan stadens mest aktiva och rörliga områden ligger i den nya delen där man bland annat hittar populära bar- och shoppinggator runt livliga Taksim. I asiatiska delen av Istanbul hittar man bland annat Leander tornet (Kız Kulesi). Här ligger också Haydarpaşa tågstation, beläget vid stadsdelen Kadıköy som är fylld med liv. Även Prinsöarna i Marmarasjön ligger närmare Asien.

Nio platser som bör upplevas i Istanbul

1. Basilikacisternen
Basilikacisternen (på turkiska Yerebatan Saray) på den största och mest kända underjordiska cisternen i Istanbul. Cistenens syfte var att lagra stadens vatten men idag har man anordnat vattenförsörjning på annat sätt. Bygget av cisternen blev klart under 500-talet. Den här platsen glömdes bort i många år och upptäcktes av en slump genom att man såg människor fiska upp karp ur ett hål.

2. Blå moskén
Sultanen Ahmed I lät bygga en moské mellan 1609 och 1616 vars arkitektur delvis är inspirerad av Ayasofya. Moskén, som kallas för Blå moskén har fått sitt smeknamn av att den är klädd med keramikplattor från Iznik med blåa detaljer.

3. Galata tornet
Galatå tornet (Galata Kulesi) är en av världens äldsta och viktigaste torn och byggdes på order av den Bysantinska kejsaren Anastasius år 507. Tornet, som då användes som en fyr, var byggt av trä. När Fatih Sultan Mehmet erövrade Istanbul år 1453, gick tornet under kontroll av det Osmanska riket. Tornet användes då som ett fängelse men omvandlades under 1500-talet till ett brandtorn.

Galata tornet är mest känt för att Hezarfen Ahmet Çelebi (den första människan i historien att flyga) byggde vingar av trä och flög från tornet till Üsküdar. År 1832 brann tornet ner och återuppfördes av Mahmut II till ett signaltorn. Efter en upprustning år 1967 fick tornet sitt nuvarande utseende. Idag är den en populär turistattraktion där du kan njuta av en underbar vy över Istanbul samtidigt som du njuter av ett glas turkisk te eller varför inte en god middag med magdans eller folk dans.

4. Dolmabahçe palatset
Dolmabahçe palatset (Dolmabahçe Sarayı) tjänade som administrativt centrum för det osmanska riket från 1856 till 1923. Dolmabahçe var från början en bukt i Bosporen som gradvis fylldes ut under 1700-talet för att bli en kunglig trädgård åt de osmanska sultanerna (därav kommer namnet, bestående av dolma, ”fylld”, och bahçe, ”trädgård”).

Flertalet sommarpalats byggdes på platsen under 1700- och 1800-talen. Palatset som står på platsen idag färdigställdes år 1856 under sultan Abd ül-Mecids styre. Sultanen flyttade dit från Topkapı Palatset då det gamla palatset saknade moderna bekvämligheter som exempelvis rinnande vatten. Under den Turkiska Republikens tid bodde president Mustafa Kemal Atatürk på palatset när han var på besök i Istanbul. Han avled där den 10 november 1938 varför palatset har en stor betydelse för den turkiska befolkningen.

5. Kız Kulesi
Leandertornet eller Jungfrutornet (Kız Kulesi) är ett torn i Istanbul. Namnet ”Leandertornet” kommer av sagan om Hero och Leander. Namnet ”jungfrutornet”, som används på flera språk, kommer av en legend om en sultandotter som ska ha mördats inne i tornet.

Tornet byggdes ursprungligen av Alkibiades år 408 f.Kr., då som ett försvarsverk. Det har sedan dess byggts till åtskilliga gånger. Några av de större ombyggnaderna skedde 1110 (på uppdrag av Alexios I Komnenos), 1509 och 1763. Under en lång tid har tornet använts som fyrtorn.

Tornet är belägen i mitten av Bosporen och det går endast att ta sig dit med båt. Förutom att den erbjuder en underbar vy, finns det även en kafeteria samt en restaurang i tornet.

6. Grand bazaar
Med sin area på tiotusentals kvadratmeter utgör Grand bazaar (Kapalı Çarşı) den största inomhus bazaren i världen. Bazaren är relativt geometrisk, men det finns goda chanser att tappa bort sin riktning bland de 64 gator och 22 utgångar som bazaren har. Här hittar du allt från mattor till juvelerare, accesoarer och turkiska godsaker.

Öppettider: 08.30 – 19.00

7. Krydd Bazaaren
Kredd Bazaaren (Mısır Çarşısı) är den näst största inomhus bazaren. Här finner man kryddor, tesorter och annat för hushållet. Den är belägen i Eminönu, nära Galatabron.

Öppettider 09.00 – 19.00

8. Båttur i Bosporen
Istanbul har alltid förknippats med vatten samt den välkända bro som delar staden med Asien och Europa. När man besöker Istanbul finns det flera måsten som ska ses och göras och att ta en tur i Bosporen är en av de aktiviteter som ligger högst upp i listan.

Hur du vill lägga upp din båttur, avgör du själv. Du kan exempelvis åka på en sightseeing tur eller ta båten till den asiatiska delen av staden. Sightseeing turerna varierar mellan en timme upp till en hel dag men start från Eminönu. På dessa turer erbjuds virtuella guider på tio olika språk. Det finns även båtar som tar dig till och från Europa och Asien. Priserna skiljer sig från 2 lira (TL) upp till 25 lira (TL).

9. Prinsöarna
Kızıl adalar, eller prinsöarna som de också kallas, är en ögrupp i Marmarasjön som består av nio öar, varav den största är Büyükada. Det är endast möjligt att besöka fyra av dessa öar; Büyükada, Heybeliada, Burgazadası och Kınalıada. Büyükada är en ö som lockar inhemska och utländska turister med sina historiska och naturliga skönheter. Här hittar man bland annat kyrkor, synagoger och moskéer.

På öns högsta punkt hittar man bland annat Aya Yorgi kyrkan samt Aya Yorgi klostret som byggdes under 600-talet e. Kr. I det här området finns fler kyrkor och kloster som står kvar efter att den Turkiska staten grundades. På Jesustoppen finns förutom kyrkor också Rum Yetimhanesi, ett barnhem som än idag är en av de största träbyggnaderna i världen. Bland de fyra moskéerna på ön är Hamidiye moskén den mest anmärkningsvärda. Förutom en intressant historia har ön även en fantastisk natur med vackra stränder. Det är inte tillåtet att ta sig runt med bil eller andra fordon, förutom offentliga fordon. Här tar man sig runt med cykel eller häst och vagn.

Heybeliada ön är den näst största ön i ögruppen men den mest frodiga av dem alla. Även på denna ö som också är bebodd, finns kvarlämningar från historien såsom kyrkor och kloster. Burgazada är den tredje största ön och känd för fina paviljonger och herrgårdar som har upprustats och är belägna mestadels längs kusten. Eftersom dessa byggnader är rätt dyra, så är ön en eftertraktat hemvist för landets mer förmögna personer.

Kınalıada är en av de mindre öarna och har tre kullar; Çınar tepesi, Teşvikiye tepesi och Manastır tepesi. Eftersom denna ö är mycket bergig tror man att man under det Bysantinska riket hämtade stenar härifrån för att bygga murar. Denna ö är mycket lugnare än de övriga eftersom det varken funnits elektricitet eller vatten här.

Till öarna tar man färjan från fastlandet. Båten IDO (Istanbul Deniz Otobu Otobüsleri) åker från Kabatas till Kınalıada, Burgazada, Heybeliada, Büyükada och sedan vidare mot Bostancı och tvärtom. Man kan åka till öarna även med Istanbul Şehir Hatları som avgår från Kabataş och Bostancı. Till Mavi Marmara avgår det färjor från Maltepe och Bostancı. Färjor som avgår från Bostancı stannar på alla öar medan de som avgår från Maltepe åker endast till Büyükada och Heybeliada. Dock är det viktigt att poängtera att färjorna är i trafik bara när vädret tillåter det (vid dåliga väder förhållanden avgår inga färjor).

Sex museer att besöka i Istanbul

1. Topkapi palatset 
Topkapi palatset (Topkapı Sarayı) var de osmanska sultanernas residens och rikets administrativa centrum från 1456 till 1853. Byggnationen inleddes 1459 på order av Sultan Mehmet II och den ursprungliga delen av palatset stod klart omkring år 1465. Sultaner har senare utökat palatset successivt och vid slutet av 1500-talet hade det vuxit till sin nuvarande storlek. År 1853 övergavs det som dynastins residens till förmån för det modernare Dolmabahçe palatset.

Topkapı palatset förvandlades 1924 till ett museum på order av president Kemal Atatürk. Inne i relikrummet i palatset förvaras flertalet reliker som sägs komma från profeten Muhammed. Bland dessa kan nämnas en kappa, ett svärd, delar av profetens skägg, en tand samt ett avtryck från hans fot. Värt att besöka är även Topkapı palatsets harem som sedan början av 2000-talet genomgår en upprustning.

2. Ayasofya museet (Hagia Sofia)
Ayasofya museet var till en början en kristen kyrka som byggdes mellan åren 532-537, på uppdrag av kejsaren Justinuanius I. Till följd av Konsantinopels fall år 1453 omvandlades den till en moské. År 1934 blev Ayasofya ett museum.

3. Istanbul arkeologiska museer
Istanbul Arkeologiska Museer består av de tre muserna: Arkeologiska museet, Museum för Islamskt- och Turkiskt konsthantverk samt Tiled Kiosk Museum. Museerna innehåller samlingar som lämnat spår från flera civilisationer under olika perioder av Turkiets historia.

4. Fethiye museet
Fethiye museet (Fethiye Camii) konstruerades under den Bysantiska tiden. Efter erövringen av Fatih Sultan Mehmet förblev den under kontroll av kristna och användes som kvinnokloster. År 1455 flyttades kyrkan till sitt nuvarande läge i Istanbul och började användes som patriarkat fram till år 1586. Under Murat III tid omvandlades den till en moské och fick därmed namnet Fethiye moskén.

5. Museet för turkisk och islamisk konst
Bygget av museet påbörjades under slutet av 1800-talet och blev klart år 1913. Det öppnades för allmänheten i Süleymaniye Moskén, som ett av arkitekten Mimar Sinans främsta verk. År 1983 flyttades museet till Ibrahim Paşa Palatset.

Öppettider: Alla dagar förutom måndagar 09.00-17.00
Pris. 10 TL

6. Choraklostret 
Namnet Chora kommer från grekiskan som betyder ”landsbygd”. Klostret som på turkiska heter Kariye Müzesi, lät byggas av Justinianus I, och fick sitt namn efter ett kapell som byggdes utanför stadsmurarna under det 5:e århundradet. Efter erövringen av Kejsaren Konstaninopel år 1453 användes Choraklostret fortfarande som kloster men omvandlades sedan till en moské av Vezir Hadım Ali Paşa år 1511. Efter andra världskriget utnämndes moskén till att bli ett museum.

Öppettider: Varje dag 09.00-16.30 utom onsdagar

Sex omtyckta turistdestinationer bland barn

1. Turkuazoo
Turkiets första akvarium Turkuazoo öppnade dörrarna för besökare i oktober 2009. Det ligger praktiskt beläget vid Europas största shopping center Forum Istanbul Bayrampaşa.

2. Istanbul akvarium
Istanbul akvarium har en ledande position bland världens akvarier tack vare sin volym och den stora variationen av fiskarter. I akvariet gör besökarna en spännande resa som går från Svarta havet till Stilla havet genom att följa en geografisk rutt, som består av 16 teman och en regnskog.

3. Istanbul delfinarium
Delfinariet är Europas största inomhuscenter för delfinuppvisningar. Istanbul delfinariet ger dig en unik möjlighet att utforska den fascinerande världen av havslevande däggdjur. Genom att ta en närmare titt på dessa magnifika varelser, kommer besökare att lära känna dem bättre och inse betydelsen av dessa arter i vår världsnatur.

Förutom att uppleva en fantastisk show finns det också möjlighet att ta foton av sig själv tillsammans med delfinerna och simma med dessa underbara varelser.

4. Gökkuşağı Eğlence Merkezi
Det här är ett utomhustivoli för de allra minsta som är öppet när vädret tillåter. Barnen kan välja bland mycket skoj, till exempel radiobilar, ett pariserhjul eller en gammeldags sving gunga. Tivolit är beläget vid Sarıyer hamnen i Sarıyer.

5. Jurassic land – Forum AVM
Hos Jurassic land kan besökare upptäcka dinosauriernas värld genom att vandra genom denna tiotusen kvadratmeter stora anläggning. Museet bjuder på en utställning av dinosaurieskelett samt information som detaljerat berättar hur dinosaurierna levde. Utöver detta finns många andra aktiviteter att göra såsom att klättra i museets konstgjorda grottor eller att gå på bio i museets 4D-biograf. Dessa är bara några saker att göra i Jurassic land, där besökare i alla åldrar kan upptäcka och lära sig nya saker och samtidigt få en oförglömlig dag.

6. Vialand
Vialand Istanbul är stadens största nöjespark som erbjuder besökarna en heldagsupplevelse med en vattenpark, biografer, restauranger, shopping och givetvis många roliga åkattraktioner. Här kan du även ta dig tillbaka i tiden och uppleva det gamla Istanbul. Entrén, som välkomnar gästerna med en magnifik borg tar dig nämligen till huvudgatan som påminner om den svunna tiders Istanbul.

Besök Istanbul i Turkiet