Turkisk mat

Turkisk mat – världens tredje bästa kök

Det turkiska köket anses vara det tredje bästa i världen efter det franska och kinesiska. Kanske inte så konstigt men tanke på maträtternas variation, enkelhet samt kvalitén på ingredienserna som garanterar smakliga måltider. Det turkiska kökets rikedom är baserad på flera olika faktorer såsom de lokala råvarorna och influenser från det ottomanska riket samt andra kulturer som under historiens gång har befolkat landet.

Man kan säga att turkisk mat är, till en stor del, en fortsättning av det Ottomanska rikets matkultur då den har lånat många element från såväl Centralasien, Mellanöstern, Grekland och Balkan. Det turkiska köket representerar helt enkelt en historisk ”cross over” av flera kulinariska traditioner från många olika länder och kulturer vilket har gett det ett brett spektrum av kulinariska specialiteter – många med starka regionala anknytningar.

Att äta ute på restaurang är en stor del av den turkiska kulturen. Matställena bjuder på en stor mångfald av regionala variationer av turkisk mat med härliga smaker i stor variation. Längst med Bosporens strandpromenad hittar du allt från gourmetrestauranger till små kaféer, charmiga fiskrestauranger, traditionella turkiska kebabställen och små lokaler där det bjuds på hemlagat.

Måltider

Den turkiska frukosten är speciell i sig. Basingredienserna i en typisk turkisk frukost inkluderar: nybakat bröd, beyaz peynir (en fetaost), smör, honung, turkiskt te, oliv, tomat och gurka. En måltid, vare sig man äter till lunch eller middag, börjar ofta med mezes som är små varma eller kalla förrätter.

Huvudrätten innehåller vanligtvis kött eller fisk, men hemma kan den lika gärna bestå av vegetariska rätter och grytor. Brödet är en trogen följeslagare till de flesta turkiska måltiderna. Till huvudrätten serveras ofta ris och en çobansalatası, – en ”herdesallad” av tomat, gurka och lök, med olivolja och citron som dressing. Lamm och kyckling är det populäraste köttet i Turkiet.

Turkarna är även förtjusta i grytor, eller sulu yemek (mat i sås). Flera restauranger specialiserar sig på denna typ av rätter. Grillad fisk och skaldjur är också populär turkisk mat i de kustnära orterna. En måltid rundas sedan gärna av med en tallrik färsk frukt, ofta med karpuz (vattenmelon) och kavun (honungsmelon). För de som gillar sötsaker finns det gott om honungsdrypande efterrätter, men baklava (filodegsbakelser fyllda med nötter) är kanske den mest välkända. En måltid avslutas ofta med te eller turkiskt kaffe.

Snabbmat

Fastän den turkiska matkulturen kretsar kring att sitta ner tillsammans finns det ett stort utbud av snabbmat. Börek (fyllda friterade eller ugnsbakade filodegsknyten), simit (bröd som påminner om en bagel) och poǧaça (Piroger) är populära sådana snacks. Dessutom finns rätter som man kan köpa från det stora antalet gatukiosker såsom döner kebab, lahmacun (turkisk pizza), rostade valnötter, grillade majskolvar och kastanjer samt fyllda musslor (Midye Dolma).

Alkoholhaltiga drycker

Den vanligaste spritdrycken är rakı, en klar, stark anisbaserad spritsort som ibland kallas för lejonmjölk. Raki är förknippat med meze, så till den grad att ett uppdukat mezebord ibland kallas rakıbord.

Visste du att den turkiska vinproduktionen sägs ha anor från ca 4000 f. Kr. i östra Turkiet? Idag genomgår Turkiet en renässans i vinproduktion och till några av de mest kända vinmärkena hör till Doluca och Kavaklıdere. För de som föredrar öl, finns det ett utmärkt lokalt bryggeri som brygger Efes Pilsner som finns som ljus och mörk lager. Efes exporteras numera till hela världen. Lokalt producerad vodka, likör, whiskey och gin finns att köpa till mycket lägre priser än internationella märken men kan ha en något oslipad smak.

Icke-alkoholhaltiga drycker

Till populära icke-alkoholhaltiga drycker hör Vişne som är en syrlig körsbärsjuice, likaså Şeftali (persikodryck). Ayran, som är en saltad yoghurtdryck, är en riktig törstsläckare under varma dagar. Mineralvatten på flaska är billigt och lätt att få tag på överallt.

Turkiskt te, eller çay som det heter, är såväl smakrikt som aromatiskt, och ett måste när du besöker Turkiet. Teet bryggs i en kombinerad kanna/gryta som ställs direkt på spisen och sedan dricks från små tulpanformade glas. Olika örtteer är också väldigt populärt – kuşburnu çayı (nyponte), ada çayı (salviate) och ıhlamur çayı (lime-blommor) hör till de vanligas tesorterna.

Det turkiska kaffet, türk kahvesi, som blev introducerat i Europa via det Osmanska riket under den senare delen av 1800-talet, är det perfekta sättet att avsluta en härlig middag på. När man beställer en türk kahvesi, blir du tillfrågad hur du vill ha det – sade (inget socker), orta (lite socker) eller şekerli (sött), eftersom kaffet bryggs tillsammans med sockret innan det serveras i små koppar. Har man tur kan man också bli spådd i kaffesumpen efter att man druckit upp sitt kaffe.

Matlagningskurser

Varför inte kombinera en semester till Turkiet med en matlagningskurs eller en kulinarisk guidad tur. Då får man tillfälle att njuta av allt från vin- och ostprovningar till att lära sig de turkiska tillagningsknepen (som till exempel 25 olika sätt att tillaga en aubergine). Det är en fröjd att handla ingredienser till turkisk mat på de lokala marknaderna som har ett stort utbud av fisk, grönsaker, kryddor med mera.

Turkisk mat är mycket populärt